michael

Mindset Heb jij een statische of een op groei gerichte mindset?

Mindset*

Mindset of de denkwijze waarmee we in het leven staan voor de een is het glas half leeg en voor de ander is het glas half vol.

glas half vol

Is dit aangeboren gedrag wat niet veranderd kan worden of is  een mindset een manier van handelen die je nog de keuze geeft om een andere mindset of denkstijl te ontwikkelen.

Als je naar je gedrag kijkt of naar je mindset is dit aangeboren of is dit aangeleerd, en als het een van beiden is kun je er dan nog verandering in brengen?

Wat kun je zeggen als het gaat om de mindset van mensen je kunt deze indelen in  twee vormen, een statische mindset en een op groei gerichte mindset.

Statische mindset of op groeigerichte mindset?

De statische mindset is er een die we veel zien en die op veel scholen aansluit bij hoe we leren en hoe we met elkaar omgaan, we willen een slimme indruk maken, we willen geaccepteerd en niet afgewezen worden.  Je bewijzen in de klas, je bewijzen in je carrière en je bewijzen in je relatie’s.

Er is ook nog een andere mindset een waar er vanuit gaat dat wat je toebedeeld het beginpunt is van waaruit je je kunt ontwikkelen, deze op groei gerichte mindset is gestoeld op het geloof dat je je basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen.

Hoe werken de mindsets, een persoon met een gesloten mindset zal na een dag met teleurstellingen en zaken die niet gaan zoals ze verwacht werden, deze tegenslagen zien als een rechtstreeks oordeel over hun competentie en over wat ze waard zijn.

Mensen met een op groei gerichte mindset gaan met elke situatie om op een naar de toekomst gericht wijze die een oplossing in zich heeft, bij een slecht school resultaat zullen ze bedenken dat ze er de volgende keer beter een andere leer wijze kunnen gebruiken.

mcenroe

John McEnroe

In sport in een grote sporter met een statische mindset  John McEnroe, een tennisser met heel veel aangeboren talent die met weinig training en inspanning de resultaten kon halen die hij wilde, natuurtalenten leren niet hoe ze hard moeten werken of hoe ze tegenslagen moeten verwerken.

Elke tegenslag werd door John vertaald naar anderen de scheidsrechter, tegenstander, bal, ondergrond, weeromstandigheid, iedereen kreeg de schuld maar nooit hijzelf  om daarmee wat te leren van de tegenslag!

In de statische mindset verlammen tegenslagen je, John Mc Enroe kon de gedachte te verliezen niet verdragen.

 

Michael Jordan (23)

Een andere grote sporter  is Michael Jordan die een fantastische sport carrière heeft gehad en die voor hemzelf en zijn team genoten maar 1 zaak belangrijk maakte elke tegenslag,  gemist schot was een reden om harder te trainen en het nog beter te willen doen.  Een op groei gerichte mindset maakte dat Michael Jordan steeds een oplossing zocht voor tegenslagen hoe langer zijn carriere duurde werd hij een steeds betere speler leeftijd had bijna geen vat op zijn spel, omdat hij nog meer ging trainen en nog gerichter op zijn sterke kanten ging trainen.

 michael

Verander de wereld en begin bij jezelf

Veel mensen met een statische mindset vinden dat de wereld moet veranderen en niet zij zelf zij vinden dat zij recht hebben op zaken omdat de wereld moet zien hoe goed zij zijn.

Groei ontwikkelen en verandering is lastig met de statische mindset, de huidige economie en veranderingen die op elk gebied in onze maatschappij plaats vinden geven een persoon met een op groei gerichte mindset  meer kansen om die stappen te maken die ze willen maken en waar ze voor willen werken.

 

*Een mentale houding die bepaalt hoe je omgaat met bepaalde situaties en hoe je reageert op deze situatie´s.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>